410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2019.04.23.

Pángalaktikus időutazás a VII. HolnapUtán Fesztiválon

Május 1-5. között hetedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált. A színház- és összművészeti fesztivál célja, hogy a térség legfontosabb színházi műhelyeinek bevonásával teremtsen fórumot a pályakezdő, fiatal színházi alkotók számára. A 2019-es kiadáson három ország nyolc társulatának tizenkét előadását láthatja a közönség, köztük négy nagytermi produkciót is.

A VII. HolnapUtán Fesztivál zárónapján, május 5-én, 17 órától nagytermi stúdió formátumban láthatja a közönség a Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti K2 Színház Eklektikon 2048 című közös produkcióját. Az Eklektikon a két színház együttműködésében létrehozott Elza-trilógia harmadik része. A trilógia egyes előadásai önállóan is érvényes és érthető történetvezetéssel beszélnek a kortárs emlékezetpolitika jelenségeiről, így az Eklektikon 2048 az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 200. évfordulóján, a jövőben játszódik, és izgalmas sci-fi-világot, irodalmi humort, műfajokon, illetve nézői agyakon átívelő két órát ígér.

Az előadás központi problematikája a kultúra és a hatalom körül forog. Az Eklektikon 2048 az irodalmi kánon kérdésével foglalkozik, a távoli múltban és a távoli jövőben. Az Eklektikon
egy gépezet, amelybe könyveket tölthetünk fel, így kialakul egy irodalmi kánon, amit ha az emberek agyába sugároznak, megteremtődik a kulturális emlékezetet. Ám, ami nem kerül be a gépbe, azt elfelejtik az emberek. Így indul meg a harc az Eklektikon irányításáért. Ki dönti el azt, hogy mi a jó és mi a rossz? Ki szólhat ebbe bele és milyen alapon? Lehet-e a kultúrát objektíven, teljes mértékig szakmai szempontok alapján mérlegelni? Ezeket az örök kérdéseket veti fel az előadás, de a komoly gondolatokat reménnyel, rengeteg humorral és különleges látványvilággal ellenpontozták az alkotók.

A VII. HolnapUtán Fesztivál programja az esemény és a Szigligeti Színház weboldalán (www.holnaputan.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro ), illetve Facebook-oldalain böngészhetik az érdeklődők. A szervezők felhívják az okostelefonnal rendelkezők figyelmét arra, hogy a VII. HolnapUtán Fesztivál programja a FestivApp mobilapplikáció segítségével is elérhető. 

A VII. HolnapUtán Fesztivál előadásaira jegyek március 18-ától kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. A szervezők ugyanakkor kedvezményes, 60 lejes árú fesztiválbérletet bocsátanak ki, amely négy tetszőleges előadásra érvényesíthető, és megvásárlásával egy, a következő időszakban bemutatandó, Imre Zoltán Program keretében Nagyváradra érkező mozgásszínházi produkcióra is beváltható.