410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2019.05.04.

Irodalmi titkárok találkozója a VII. HolnapUtán Fesztiválon

A maga nemében premiernek számít az a találkozó, amelyet az erdélyi magyar színházakban dolgozó irodalmi és/vagy művészeti titkárok számára hirdetett meg a Magyar Színházi Szövetség a HolnapUtán Fesztivál keretében.

A workshop első napján, pénteken Biró Árpád Levente, a házigazda Szigligeti Színház kommunikációs vezetője tartott bemelegítő gyakorlatokat, amelyek során a résztvevők személyes vagy szakmai jellegű információkat tudhattak meg egymásról, ugyanakkor közösen elkészítették „az ideális irodalmi titkár” profilját, miközben az őket érő kihívásokról, kisebb-nagyobb nehézségeikről, illetve szakmai ambícióikról beszélgettek.

A délelőtt második részében Ungvári-Zrínyi Ildikó színháztudományi szakíró, műfordító, egyetemi oktató tartott előadást a dramaturgok változó helyzetéről a mai színházi közegben. Mint kiderült, a dramaturg, éppúgy, mint az irodalmi titkár, végzettségét, szerepét és munkaköri feladatait tekintve igencsak sokféle, és ezek a feladatok, kompetenciák gyakran fedik egymást, így például számos rendező egyben a saját dramaturgja (illetve díszlettervezője vagy színésze ) is, de olyan dramaturg is van, aki rendezést vagy egyéb, produkciók létrehozásával kapcsolatos tevékenységeket vállal. A prezentációt követően a résztvevőknek saját szűkebb pátriájuk fontosabb problémáival kapcsolatos előadásötletekkel kellett előállniuk.

A műhelyfoglalkozás második napján Takács Gábor, a budapesti Káva Kulturális Műhely művészeti vezetője vezette be a résztvevőket a színházi nevelés rejtelmeibe. A színházi nevelés vagy színházpedagógia különféle meghatározásait és műfajait bemutató prezentációt követően a jelen lévő irodalmi titkárok megnézték egy, a Káva által korábban, középiskolások bevonásával készült előadás videofelvételét, majd egy gondolatébresztő, a színház eszközeit használó játék erejéig maguk is belekóstoltak, milyen érzés a színházi nevelés célközönségének lenni. A kétnapos workshop kötetlen beszélgetéssel zárult.